SiteCLX realiseert web applicatie voor Zadkine

'Misschien wel het beste programma in dit vakgebied'

Door Caty Groen
DORDRECHT – Helemaal zeker weten doet hij het niet maar het zou Cees Kroon van Zadkine niets verbazen als hij over het beste softwareprogramma in zijn vakgebied beschikt. Alles door SiteCLX gerealiseerd.

Maatwerk web applicatie zoor ZadkineIn het middelbaar beroepsonderwijs is Zadkine een van de grootste opleidingscentra. Op verschillende locaties wordt les gegeven in groot aantal vakgebieden zoals in Dordrecht waar het Technisch OpleidingsCentrum (TOC) is gevestigd. Cees Kroon is docent en locatiemanager. Op de locatie aan de Oranjelaan in Dordrecht wordt les gegeven in distributietechniek, elektrotechniek, installatietechniek en service en onderhoud.
"Op deze vestiging geven we veel verschillende opleidingen", zegt Cees Kroon. "Die zijn niet alleen verschillend qua gevarieerdheid maar ook qua tijdsduur. Het kan bij wijze van spreken variëren van twee dagen tot twee jaar. Naast de reguliere opleidingen in de installatietechniek geven we ook opleidingen op maat en worden hier tevens examens afgenomen. Over al die zaken moet natuurlijk administratie worden gevoerd. Ik wilde het complete pakket aan werkzaamheden digitaal kunnen beheren."

Detail

Cees Kroon ging aan de slag en schreef alle handelingen binnen zijn organisatie tot in het kleinste detail op om die later in de computer op te kunnen slaan.
"Naast het bijhouden van de resultaten van de leerlingen, hebben we alle opdrachten en tekeningen geautomatiseerd", legt Kroon uit. "Vroeger bewaarden we de resultaten in mappen waarin naast de uitgevoerde opdrachten ook tal van notitiepapiertjes zaten. Al die documenten en briefjes zorgden voor een enorm archief dat onoverzichtelijk was en soms ook niet compleet."

SiteCLX

Het bureau voor webdesign en internet development SiteCLX kreeg de opdracht om de wensen van Kroon te automatiseren.

"Ik neem mijn petje af voor Peter Huisman van SiteCLX", zegt Kroon. "Peter kon op een heldere manier de vertaalslag maken van mijn wensen naar een perfect werkende web applicatie. Al mijn wensen werden zichtbaar gemaakt in de computer, geregistreerd en aan elkaar gekoppeld. Werkelijk alles is dichtgetimmerd en afgedekt, vanaf het moment dat een leerling voor het eerst binnenkomt tot en met het moment dat de factuur de deur uit gaat."

Computerprogramma

Peter Huisman van SiteCLX schreef een computerprogramma en ging op een gegeven moment fysiek in de school aan het programma werken om de lijnen zo kort mogelijk te houden.
"Je ontkomt er natuurlijk niet aan dat de ene handeling in de computer gevolgen heeft voor een andere", erkent Kroon. "Peter legde uit wat de consequenties waren, stelde alternatieven voor en bedacht oplossingen. Gaandeweg kwam het tot een programma waar prima mee te werken is, wat uiterst gebruiksvriendelijk is en waar veel mensen gebruik van maken."
Alle inschrijfformulieren, brieven naar leerlingen en hun werkgevers, tekeningen, beoordelingsformulieren en andere correspondentie werd geautomatiseerd. En er kwam bijvoorbeeld ook een module om documenten van externe programma's zoals Excel in de web applicatie van het TOC in te lezen.

Eenvoudig

"Het klinkt misschien wat omslachtig maar het is heel eenvoudig", weet Kroon. "De leerling meldt zich aan op één van de twee pc's bij de ingang. Aanmelden gebeurt op naam en toegangscode. De foto van de leerling verschijnt op het scherm en vanaf het moment dat de leerling zichzelf heeft aangemeld gaat er automatisch een e-mail naar de werkgever dat zijn medewerker zich op school heeft aangemeld en op welke tijd. De leerling heeft op zijn account een serie opdrachttekeningen die ik aan hem heb toegekend. Die individuele toekenning is een voorloper op het competentiegericht onderwijs. In overleg met de leerling wordt een opdracht gekozen voor die lesdag. De opdracht wordt uitgeprint en de student gaat in het praktijklokaal aan de slag. Op de achterzijde van de opdracht staat een beoordelingslijst die de docent na afloop invult. Ook staat een materiaalstaat afgedrukt, een soort artikelenlijst met prijslijst. De leerling moet die soms invullen zodat we kunnen zien of hij zelf goed begrijpt welke materialen hij heeft gebruikt en zoekt deze op in de catalogus van de groothandel. De beoordelingen van de opdrachten en de door de leerling geschreven verslagjes en materiaalstaatjes worden bewaard zodat er in één oogopslag te zien is welke handelingen en technieken voldoende zijn en wat nog aandacht vraagt."

Inloggen

Het mooie van het systeem is dat de werkgever van de leerling kan inloggen in het systeem en zo kan meekijken in het tekeningen-opdrachtenbestand van zijn medewerker.
Als de leerling aan het einde van de dag de school verlaat, moet hij zich afmelden en ook van die handeling gaat weer automatisch een e-mail naar de werkgever.
Zo is een gesloten systeem omstaan waarop ook de examenafdeling van Zadkine in Rotterdam kan inloggen. De facturatie gebeurt eveneens vanuit Rotterdam en ook zij loggen op het programma in voor de financiële administratie.

Schakelen

"De samenwerking met SiteCLX is heel goed verlopen", concludeert Cees Kroon. "Bij zo'n omvangrijk geheel is het belangrijk dat je kunt schakelen met iemand die goed begrijpt wat de bedoeling is. Daarin heeft Peter Huisman mij geweldig bijgestaan. Zijn meedenken en suggesties hebben geleid tot een geweldig werkprogramma op de computer waar we iedere dag met plezier mee werken. Ik weet het natuurlijk niet zeker maar het zou me niet verbazen als ik beschik over het beste softwareprogramma in dit vakgebied."

Terug